Hurmanın Faydaları

Hurmanın Faydaları

Hurma Harika Bir Besindir.


Hurma enerji deposudur.Bir hurma 24 kalori içerir.Lif açısından
zengindir.Yağ,kolestrol ve sodyum oranı düşüktür.Muzdan daha fazla
potasyum içerir.Pek az meyve hurma meyvesi kadar besleyici
özelliklere sahiptir.



Sağlık Tavsiyeleri



Amerikan Tarım Dairesi (USDA)'nın yayınladığı Besin Piramidi


sağlıklı olmak için her gün ne yemeli ne kadar yemeli sorularını


cevaplar.



Vücudumuz için gerekli besinleri almak için çeşitli


gıdalardan,gerekli kaloriyi alacak kadar yemeli.



Amerika Tarım Dairesi vücut için gerekli lif,vitamin ve mineral


ihtiyacının karşılanması için günde 2 veya 4 porsiyon meyve yemeyi


önermektedir.

Amerika Milli Kanser Enstitüsü günde en az 5 porsiyon meyve ve


sebze yemeyi önermektedir.



Günde Kaç Hurma?



Bir avuç hurma tavsiye edilen meyve ihtiyacınızı karşılar.Bu


yaklaşık 5-6 hurmaya denk gelir.



Amerika Kanser Derneği günde 20-35 gram lif alımını önermektedir.



Lifler iki çeşittir.Çözülebilenler,çözülemeyenler.Her ikisi de


vücutta önemli görevler ifa ederler.Çözülemeyen lifler besinlerin


sindirim sisteminde daha kolay ilerlemesini sağlar.Çözülebilen


fiber ise kan şekeri seviyesini düşürerek diyabet hastalığının


kontrolünde yardımcı olur.Çözülebilen fiberlerin kolestrol


seviyesini düşürdükleri de tespit edilmiştir.



Hurma harika bir lif kaynağıdır.Günde 5-6 tane hurma 3 gram lif


demektir.Bu da tavsiye edilen günlük fiber alımının % 14'üne denk


gelir.



Karbonhidrat İhtiyacınızı Hurmadan Alın



5-6 tane hurma 31 gram karbonhidrat içerir.Hurmayı enerji deposu


yapan budur.Bu karbonhidratların 3 gramı fiber 29 gramı


fruktoz,glukoz ve sukroz şekerleridir.Bu doğal şekerler kolayca


kana karışırlar ve vücuda çabuk enerji sağlarlar.Hurma harika bir


enerji sağlayıcıdır.



Metabolizma ve Kas Dokusu İçin Potasyum



Hurma en iyi doğal potasyum kaynaklarından biridir.Potasyum


vücutta kalp kası da dahil tüm kas dokusunun, randımanlı çalışması


için gerekli bir mineraldir.



Potasyum sağlıklı bir sinir sistemi ve metabolzima için


gereklidir.



Potasyum vücutta depolanamadığı ve önemli bir kısmı terleme ile


atıldığı için sürekli ikmal edilmelidir.Potasyum tüketilirken


vücut kan basıncını dengede tutmak için sodyum mineralini


atar.İnsanlar yaşlandıkça böbrekleri sodyum mineralini atma


konusunda zayıflar.



Günde 400 mg potasyum alımının felç ve inme riskini % 40 oranında


azalttığı tespit edilmiştir.Bu yaklaşık olarak 5-6 tane hurmadaki


potasyum miktarıdır.



Hurma yemek ve beraberinde su içmek potasyum ihtiyacını karşılamak


için iyi bir yoldur.Hurmada muzun 3 katı kadar potasyum vardır.



Vitamin ve Mineraller



Hurma Tiamin,Riboflavin,Niasin,Vitamin B-6 ve Pantothenik Asit


gibi B Kompleks Vitaminlerini içerir.Bu vitaminler sağlıklı bir


metabolizma için çok gereklidirler.Bu vitaminler karbonhidratların


metabolize edilmesinde,kan şekeri düzeyinin ayarlanmasında,yağ


asitlerinin çözünmesinde,hemoglobin yapımında,kırmızı ve beyaz kan


hücrelerinin yapımında görev alırlar.



Magnezyum minerali sağlıklı kemik gelişimi için gereklidir.Günde


5-6 hurma günlük magnezyum ihtiyacınızın % 4 ünü karşılar.



Demir minerali kırmızı kan hücrelerinin yapımı için


gereklidir.Kırmızı kan hücrelei gerekli besin maddelerini


hücrelere taşır.Günde 5-6 hurma tavsiye edilen günlük demir


ihtiyacının 3 te birini karşılar.



Sodyum,Yağ ve Kolestrol Yok.



Besinlerin hangi maddeleri içermediği de önemlidir.Hurmada yağ ve


kolestrol çok düşük seviyededir ve 100 gramında sadece 2 miligram


sodyum bulunur.



Tavsiye edilen sodyum miktarı günlük 2000 mg ve 2400 mg arasıdır.



Çok fazla sodyum tüketmek kalp hastalıklarına ve yüksek tansiyona


neden olabilir.





Sağlıklı bir diyet sodyum,yağ ve kolestrol açısından düşük


olmalıdır.(Vücudun bu maddelere de ihtiyacı vardır bunların


alımını sıfırlamak yanlıştır o zaman başka sorunlar çıkar.)



Hurma sağlıklı bir hayat için mükemmel bir besindir.



100 gr hurmanın İçerdiği Besin Maddeleri ve Miktarları:



Sodyum - 2 mg

Toplam Karbonhidrat - 75 g

Lif (Fiber) - 8 gm

Şekerler - 63 gm

Protein - 2 gm

Vitamin - A 10 IU

Vitamin C - 0.4 mg

Vitamin E - 0.05 mg

Vitamin K - 2.7 mcg

Tiamin - 0.052 mg

Riboflavin - 0.066 mg

Niasin - 1.274 mg

Vitamin B6 - 0.165 mg

Vitamin B12 - 0 mcg

Folat - 19 mcg

Pantotenik Asit - 0.589 mcg

Kalsiyum - 39 mg

Demir- 1.02 mg

Magnezyum - 43 mg

Fosfor - 62 mg

Potasyum - 656 mg

Çinko - 0.29 mg

Bakır - 0.206 mg

Manganez - 0.262 mg

Selenyum - 3 mcg

Toplam Yağ - 0.39 mg

Doymuş Yağ - 0.032 mg

Tekli Doymamış Yağ - 0.036 mg

Çoklu Doymamış Yağ - 0.019 mg



* Hurma kolayca sindirilebildiği için iyi bir enerji kaynağıdır.



*Süt 5-6 tane hurmayla beraber kaynatılırsa çocuklar için çok


besleyici olur.



*Hurmada bulunan nikotinik asit,hurmayı barsak sorunları için iyi


bir ilaç yapar.



*Hurma düzenli tüketilirse barsaklardaki faydalı bakterilerin


gelişmesine ve çoğalmasına yardım eder.



*Kabızlık sorunları çekenler için iyi bir laxatiftir.



*Alkol zehirlenmesine karşı taze hurmanın içinde demlendirildiği


suyu içmenin etkili olduğu söylenir.



*Kalbi kuvetlendirir.



*Kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir.



Kaynaklar:


http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/benefits-of-dates-1962.html

http://www.datesaregreat.com/PDF%20Files/Dates%20Are%20Great%20Nutrition.pdf

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Domatesin Faydaları

Elmanın Faydaları