Hurmanın Faydaları
Hurmanın Faydaları
Hurma Harika Bir Besindir.
Hurma enerji deposudur.Bir hurma 24 kalori içerir.Lif açısından
zengindir.Yağ,kolestrol ve sodyum oranı düşüktür.Muzdan daha fazla
potasyum içerir.Pek az meyve hurma meyvesi kadar besleyici
özelliklere sahiptir.
Sağlık Tavsiyeleri
Amerikan Tarım Dairesi (USDA)'nın yayınladığı Besin Piramidi
sağlıklı olmak için her gün ne yemeli ne kadar yemeli sorularını
cevaplar.
Vücudumuz için gerekli besinleri almak için çeşitli
gıdalardan,gerekli kaloriyi alacak kadar yemeli.
Amerika Tarım Dairesi vücut için gerekli lif,vitamin ve mineral
ihtiyacının karşılanması için günde 2 veya 4 porsiyon meyve yemeyi
önermektedir.
Amerika Milli Kanser Enstitüsü günde en az 5 porsiyon meyve ve
sebze yemeyi önermektedir.
Günde Kaç Hurma?
Bir avuç hurma tavsiye edilen meyve ihtiyacınızı karşılar.Bu
yaklaşık 5-6 hurmaya denk gelir.
Amerika Kanser Derneği günde 20-35 gram lif alımını önermektedir.
Lifler iki çeşittir.Çözülebilenler,çözülemeyenler.Her ikisi de
vücutta önemli görevler ifa ederler.Çözülemeyen lifler besinlerin
sindirim sisteminde daha kolay ilerlemesini sağlar.Çözülebilen
fiber ise kan şekeri seviyesini düşürerek diyabet hastalığının
kontrolünde yardımcı olur.Çözülebilen fiberlerin kolestrol
seviyesini düşürdükleri de tespit edilmiştir.
Hurma harika bir lif kaynağıdır.Günde 5-6 tane hurma 3 gram lif
demektir.Bu da tavsiye edilen günlük fiber alımının % 14'üne denk
gelir.
Karbonhidrat İhtiyacınızı Hurmadan Alın
5-6 tane hurma 31 gram karbonhidrat içerir.Hurmayı enerji deposu
yapan budur.Bu karbonhidratların 3 gramı fiber 29 gramı
fruktoz,glukoz ve sukroz şekerleridir.Bu doğal şekerler kolayca
kana karışırlar ve vücuda çabuk enerji sağlarlar.Hurma harika bir
enerji sağlayıcıdır.
Metabolizma ve Kas Dokusu İçin Potasyum
Hurma en iyi doğal potasyum kaynaklarından biridir.Potasyum
vücutta kalp kası da dahil tüm kas dokusunun, randımanlı çalışması
için gerekli bir mineraldir.
Potasyum sağlıklı bir sinir sistemi ve metabolzima için
gereklidir.
Potasyum vücutta depolanamadığı ve önemli bir kısmı terleme ile
atıldığı için sürekli ikmal edilmelidir.Potasyum tüketilirken
vücut kan basıncını dengede tutmak için sodyum mineralini
atar.İnsanlar yaşlandıkça böbrekleri sodyum mineralini atma
konusunda zayıflar.
Günde 400 mg potasyum alımının felç ve inme riskini % 40 oranında
azalttığı tespit edilmiştir.Bu yaklaşık olarak 5-6 tane hurmadaki
potasyum miktarıdır.
Hurma yemek ve beraberinde su içmek potasyum ihtiyacını karşılamak
için iyi bir yoldur.Hurmada muzun 3 katı kadar potasyum vardır.
Vitamin ve Mineraller
Hurma Tiamin,Riboflavin,Niasin,Vitamin B-6 ve Pantothenik Asit
gibi B Kompleks Vitaminlerini içerir.Bu vitaminler sağlıklı bir
metabolizma için çok gereklidirler.Bu vitaminler karbonhidratların
metabolize edilmesinde,kan şekeri düzeyinin ayarlanmasında,yağ
asitlerinin çözünmesinde,hemoglobin yapımında,kırmızı ve beyaz kan
hücrelerinin yapımında görev alırlar.
Magnezyum minerali sağlıklı kemik gelişimi için gereklidir.Günde
5-6 hurma günlük magnezyum ihtiyacınızın % 4 ünü karşılar.
Demir minerali kırmızı kan hücrelerinin yapımı için
gereklidir.Kırmızı kan hücrelei gerekli besin maddelerini
hücrelere taşır.Günde 5-6 hurma tavsiye edilen günlük demir
ihtiyacının 3 te birini karşılar.
Sodyum,Yağ ve Kolestrol Yok.
Besinlerin hangi maddeleri içermediği de önemlidir.Hurmada yağ ve
kolestrol çok düşük seviyededir ve 100 gramında sadece 2 miligram
sodyum bulunur.
Tavsiye edilen sodyum miktarı günlük 2000 mg ve 2400 mg arasıdır.
Çok fazla sodyum tüketmek kalp hastalıklarına ve yüksek tansiyona
neden olabilir.
Sağlıklı bir diyet sodyum,yağ ve kolestrol açısından düşük
olmalıdır.(Vücudun bu maddelere de ihtiyacı vardır bunların
alımını sıfırlamak yanlıştır o zaman başka sorunlar çıkar.)
Hurma sağlıklı bir hayat için mükemmel bir besindir.
100 gr hurmanın İçerdiği Besin Maddeleri ve Miktarları:
Sodyum - 2 mg
Toplam Karbonhidrat - 75 g
Lif (Fiber) - 8 gm
Şekerler - 63 gm
Protein - 2 gm
Vitamin - A 10 IU
Vitamin C - 0.4 mg
Vitamin E - 0.05 mg
Vitamin K - 2.7 mcg
Tiamin - 0.052 mg
Riboflavin - 0.066 mg
Niasin - 1.274 mg
Vitamin B6 - 0.165 mg
Vitamin B12 - 0 mcg
Folat - 19 mcg
Pantotenik Asit - 0.589 mcg
Kalsiyum - 39 mg
Demir- 1.02 mg
Magnezyum - 43 mg
Fosfor - 62 mg
Potasyum - 656 mg
Çinko - 0.29 mg
Bakır - 0.206 mg
Manganez - 0.262 mg
Selenyum - 3 mcg
Toplam Yağ - 0.39 mg
Doymuş Yağ - 0.032 mg
Tekli Doymamış Yağ - 0.036 mg
Çoklu Doymamış Yağ - 0.019 mg
* Hurma kolayca sindirilebildiği için iyi bir enerji kaynağıdır.
*Süt 5-6 tane hurmayla beraber kaynatılırsa çocuklar için çok
besleyici olur.
*Hurmada bulunan nikotinik asit,hurmayı barsak sorunları için iyi
bir ilaç yapar.
*Hurma düzenli tüketilirse barsaklardaki faydalı bakterilerin
gelişmesine ve çoğalmasına yardım eder.
*Kabızlık sorunları çekenler için iyi bir laxatiftir.
*Alkol zehirlenmesine karşı taze hurmanın içinde demlendirildiği
suyu içmenin etkili olduğu söylenir.
*Kalbi kuvetlendirir.
*Kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir.
Kaynaklar:
http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/benefits-of-dates-1962.html
http://www.datesaregreat.com/PDF%20Files/Dates%20Are%20Great%20Nutrition.pdf
Hurma Harika Bir Besindir.
Hurma enerji deposudur.Bir hurma 24 kalori içerir.Lif açısından
zengindir.Yağ,kolestrol ve sodyum oranı düşüktür.Muzdan daha fazla
potasyum içerir.Pek az meyve hurma meyvesi kadar besleyici
özelliklere sahiptir.
Sağlık Tavsiyeleri
Amerikan Tarım Dairesi (USDA)'nın yayınladığı Besin Piramidi
sağlıklı olmak için her gün ne yemeli ne kadar yemeli sorularını
cevaplar.
Vücudumuz için gerekli besinleri almak için çeşitli
gıdalardan,gerekli kaloriyi alacak kadar yemeli.
Amerika Tarım Dairesi vücut için gerekli lif,vitamin ve mineral
ihtiyacının karşılanması için günde 2 veya 4 porsiyon meyve yemeyi
önermektedir.
Amerika Milli Kanser Enstitüsü günde en az 5 porsiyon meyve ve
sebze yemeyi önermektedir.
Günde Kaç Hurma?
Bir avuç hurma tavsiye edilen meyve ihtiyacınızı karşılar.Bu
yaklaşık 5-6 hurmaya denk gelir.
Amerika Kanser Derneği günde 20-35 gram lif alımını önermektedir.
Lifler iki çeşittir.Çözülebilenler,çözülemeyenler.Her ikisi de
vücutta önemli görevler ifa ederler.Çözülemeyen lifler besinlerin
sindirim sisteminde daha kolay ilerlemesini sağlar.Çözülebilen
fiber ise kan şekeri seviyesini düşürerek diyabet hastalığının
kontrolünde yardımcı olur.Çözülebilen fiberlerin kolestrol
seviyesini düşürdükleri de tespit edilmiştir.
Hurma harika bir lif kaynağıdır.Günde 5-6 tane hurma 3 gram lif
demektir.Bu da tavsiye edilen günlük fiber alımının % 14'üne denk
gelir.
Karbonhidrat İhtiyacınızı Hurmadan Alın
5-6 tane hurma 31 gram karbonhidrat içerir.Hurmayı enerji deposu
yapan budur.Bu karbonhidratların 3 gramı fiber 29 gramı
fruktoz,glukoz ve sukroz şekerleridir.Bu doğal şekerler kolayca
kana karışırlar ve vücuda çabuk enerji sağlarlar.Hurma harika bir
enerji sağlayıcıdır.
Metabolizma ve Kas Dokusu İçin Potasyum
Hurma en iyi doğal potasyum kaynaklarından biridir.Potasyum
vücutta kalp kası da dahil tüm kas dokusunun, randımanlı çalışması
için gerekli bir mineraldir.
Potasyum sağlıklı bir sinir sistemi ve metabolzima için
gereklidir.
Potasyum vücutta depolanamadığı ve önemli bir kısmı terleme ile
atıldığı için sürekli ikmal edilmelidir.Potasyum tüketilirken
vücut kan basıncını dengede tutmak için sodyum mineralini
atar.İnsanlar yaşlandıkça böbrekleri sodyum mineralini atma
konusunda zayıflar.
Günde 400 mg potasyum alımının felç ve inme riskini % 40 oranında
azalttığı tespit edilmiştir.Bu yaklaşık olarak 5-6 tane hurmadaki
potasyum miktarıdır.
Hurma yemek ve beraberinde su içmek potasyum ihtiyacını karşılamak
için iyi bir yoldur.Hurmada muzun 3 katı kadar potasyum vardır.
Vitamin ve Mineraller
Hurma Tiamin,Riboflavin,Niasin,Vitamin B-6 ve Pantothenik Asit
gibi B Kompleks Vitaminlerini içerir.Bu vitaminler sağlıklı bir
metabolizma için çok gereklidirler.Bu vitaminler karbonhidratların
metabolize edilmesinde,kan şekeri düzeyinin ayarlanmasında,yağ
asitlerinin çözünmesinde,hemoglobin yapımında,kırmızı ve beyaz kan
hücrelerinin yapımında görev alırlar.
Magnezyum minerali sağlıklı kemik gelişimi için gereklidir.Günde
5-6 hurma günlük magnezyum ihtiyacınızın % 4 ünü karşılar.
Demir minerali kırmızı kan hücrelerinin yapımı için
gereklidir.Kırmızı kan hücrelei gerekli besin maddelerini
hücrelere taşır.Günde 5-6 hurma tavsiye edilen günlük demir
ihtiyacının 3 te birini karşılar.
Sodyum,Yağ ve Kolestrol Yok.
Besinlerin hangi maddeleri içermediği de önemlidir.Hurmada yağ ve
kolestrol çok düşük seviyededir ve 100 gramında sadece 2 miligram
sodyum bulunur.
Tavsiye edilen sodyum miktarı günlük 2000 mg ve 2400 mg arasıdır.
Çok fazla sodyum tüketmek kalp hastalıklarına ve yüksek tansiyona
neden olabilir.
Sağlıklı bir diyet sodyum,yağ ve kolestrol açısından düşük
olmalıdır.(Vücudun bu maddelere de ihtiyacı vardır bunların
alımını sıfırlamak yanlıştır o zaman başka sorunlar çıkar.)
Hurma sağlıklı bir hayat için mükemmel bir besindir.
100 gr hurmanın İçerdiği Besin Maddeleri ve Miktarları:
Sodyum - 2 mg
Toplam Karbonhidrat - 75 g
Lif (Fiber) - 8 gm
Şekerler - 63 gm
Protein - 2 gm
Vitamin - A 10 IU
Vitamin C - 0.4 mg
Vitamin E - 0.05 mg
Vitamin K - 2.7 mcg
Tiamin - 0.052 mg
Riboflavin - 0.066 mg
Niasin - 1.274 mg
Vitamin B6 - 0.165 mg
Vitamin B12 - 0 mcg
Folat - 19 mcg
Pantotenik Asit - 0.589 mcg
Kalsiyum - 39 mg
Demir- 1.02 mg
Magnezyum - 43 mg
Fosfor - 62 mg
Potasyum - 656 mg
Çinko - 0.29 mg
Bakır - 0.206 mg
Manganez - 0.262 mg
Selenyum - 3 mcg
Toplam Yağ - 0.39 mg
Doymuş Yağ - 0.032 mg
Tekli Doymamış Yağ - 0.036 mg
Çoklu Doymamış Yağ - 0.019 mg
* Hurma kolayca sindirilebildiği için iyi bir enerji kaynağıdır.
*Süt 5-6 tane hurmayla beraber kaynatılırsa çocuklar için çok
besleyici olur.
*Hurmada bulunan nikotinik asit,hurmayı barsak sorunları için iyi
bir ilaç yapar.
*Hurma düzenli tüketilirse barsaklardaki faydalı bakterilerin
gelişmesine ve çoğalmasına yardım eder.
*Kabızlık sorunları çekenler için iyi bir laxatiftir.
*Alkol zehirlenmesine karşı taze hurmanın içinde demlendirildiği
suyu içmenin etkili olduğu söylenir.
*Kalbi kuvetlendirir.
*Kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir.
Kaynaklar:
http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/benefits-of-dates-1962.html
http://www.datesaregreat.com/PDF%20Files/Dates%20Are%20Great%20Nutrition.pdf
Bunlar gerçekten değerli bilimsel veriler. Teşekkürler...
ReplyDeleteBunlar gerçekten değerli bilimsel veriler. Teşekkürler...
ReplyDelete